POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1823 kcal

Białko: 74 g

Węglowodany: 230 g

Tłuszcz
całkowity: 62 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 14 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 25 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g

Cholesterol: 105 g

Błonnik: 35 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zupa koperkowa z ziemniakami
  • Pulpeciki z łososia z ryżem i surówką z marchewki


Składniki na zupę koperkową (na 2 dni):

  • 1 małe udko obrane ze skóry (usunąć trzeba również widoczny tłuszcz)
  • włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • pęczek koperku
  • 3 małe ziemniaki (250 g)
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • pieprz


Sposób przyrządzenia:

Z udka, włoszczyzny i pokrojonych w kostkę ziemniaków ugotować wywar. Dodać koperek. Zabielić jogurtem.


Składniki na pulpeciki z łososia
 (na 2 dni):

  • 120 g świeżego łososia
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (1 dzień)
  •  sok z cytryny, odrobina soli, pieprz cytrynowy


Sposób przyrządzenia:

Łososia umyć i drobno pokroić. Płatki owsiane namoczyć w wodzie (ma się zrobić gęsta papka). Do posiekanego łososia dodać namoczone płatki owsiane, białko i przyprawy. Wszystko dokładnie połączyć. Pół masy przykryć i schować do lodówki na następny dzień, a z drugiej uformować pulpeciki, które należy poddusić na 1 łyżeczce oleju rzepakowego.


Składniki na ryż
 (na 2 dni):

  •  60 g ryżu brązowego
  • 1 mały pomidor
  • 1 malutka cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego


Sposób przyrządzenia:


Ryż ugotować. W międzyczasie na oleju poddusić sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno posiekaną cebulę. Do tak przygotowanego sosu dodać ryż, przyprawy (słodką czerwoną paprykę, pieprz) i wszystko dokładnie wymieszać.


Składniki na surówkę z marchewki:

  • 1 średnia marchew (150 g)
  • ¼  małego jabłka (ok. 25 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przyrządzenia:


Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać oliwą i wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA