POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1777 kcal

Białko: 77 g

Węglowodany: 241 g

Tłuszcz
całkowity: 57 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 14 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 22 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g

Cholesterol: 116 g

Błonnik: 32 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (30 g)
  • Kurczak w sosie jogurtowo-brokułowym z ziemniakami i buraczkami


Składniki na kurczaka w sosie:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 200 g brokuła podzielonego na różyczki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • przyprawy wg uznania


Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, oprószyć przyprawami i odstawić na jakiś czas. Na oleju zeszklić lekko cebulę, dodać kurczaka i brokuły, całość podusić. Następnie zalać wywarem warzywnym i gotować ok 10-15 minut, aż brokuł będzie kruchy (ale nie miękki). Odlać nadmiar wywaru. 3 łyżki wywaru połączyć z jogurtem i wlać do mięsa, następnie wymieszać i wszystko doprawić. Podawać z ryżem.


Dodatkowo:

  • 2 małe ziemniaki
  • 1 mały burak (ok. 100 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ małej cebuli (25 g)


Sposób przyrządzenia:


Buraczka ugotować, utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i łyżeczkę oliwy. Wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA