POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1000 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1045 kcal

Białko: 58 g

Węglowodany: 118 g

Tłuszcz
całkowity: 37 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 9 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 15 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 10 g

Cholesterol: 108 mg

Błonnik: 26 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Grillowana pierś z kurczaka z ziemniakiem i surówką z pora
  • Krem z cukinii z grzanką


Składniki na krem z cukinii 
(na 2 porcje):

  • 1 średnia cukinia (200 g)
  • 1 mały pomidor (100 g)
  • 1 mała cebula  (50 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • wywar z włoszczyzny
  • pieprz, słodka czerwona papryka, ząbek czosnku
  • 30 g ciemnego pieczywa (pokroić w kostkę i upiec w piekarniku)


Sposób przyrządzenia:


Cukinię umyć (nie obierać ze skórki), pokroić w kostkę, tak samo pomidora, a cebulę drobno posiekać. Warzywa poddusić z czosnkiem na oleju rzepakowym ok. 10 minut, następnie zalać szklanką wywaru warzywnego i zagotować. Doprawić do smaku i zmiksować. Podawać z grzankami.


Dodatkowo:

  • 100g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka
  • 1 mały ziemniak (65g)


Sposób przyrządzenia:

Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ziemniaka  i zrobić surówkę z pora. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obydwu stron.


Na surówkę:

  • 50g pora
  • ¼ małego jabłka (50g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • pieprz, odrobina cukru lub miodu


Sposób przyrządzenia:

Pora dokładnie umyć, pokroić w krążki i sparzyć wrzątkiem, jabłko pokroić w kostkę, dodać do pora, skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem i wymieszać z jogurtem naturalnym.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA