POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1400 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1417 kcal

Białko: 77 g

Węglowodany: 167 g

Tłuszcz
całkowity: 48 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 11 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 20 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 12 g

Cholesterol: 113 mg

Błonnik: 34 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zupa krem z brokułów  z grzanką
  • Faszerowany bakłażan


Składniki na zupę (2 porcje):

  • 400 g brokułu podzielić na różyczki
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • włoszczyzna: 1 mała marchew (100 g), ½ pietruszki (50 g), ¼ selera (50 g)
  • 0,7 litra wody
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka


Sposób przyrządzenia:

Cebulę i startą włoszczyznę zarumienić na oleju rzepakowym. Brokuł podzielić na różyczki, dodać do pozostałych warzyw i chwilę poddusić. Następnie zalać wodą i gotować, aż brokuł będzie miękki. Doprawić do smaku i zmiksować.

Dodatkowo:

  • 15 g grzanek (na 1 dzień)


Składniki na faszerowanego bakłażana:

  • ½ średniego bakłażana (125 g)
  • 100 g zmielonej piersi z kurczaka
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • 1 mały pomidor
  • 15 g ryżu (przed ugotowaniem)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ plasterka sera żółtego o zaniżonej zawartości tłuszczu
  • pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka


Sposób przyrządzenia:

Bakłażana wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na oliwie zarumienić cebulę i miąższ z bakłażana, dodać zmielone mięso i pomidor, doprawić do smaku i dusić ok. 10 minut.  Dodać kukurydzę i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać bakłażana, posypać serem i zapiekać ok. 30 minut w 180°C.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA