POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1400 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1385 kcal

Białko: 73 g

Węglowodany: 157 g

Tłuszcz
całkowity: 50 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 12 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 20 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 11 g

Cholesterol: 107 mg

Błonnik: 33 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Krem z brokułu z grzanką
  • Grillowana pierś z kurczaka z pieczarkowym risotto


Składniki na grillowaną pierś z kurczaka:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
  • sok z cytryny
  • odrobina oleju rzepakowego
  • pieprz, tymianek

 

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka zostawić na 1 godzinę w marynacie zrobionej z oleju, musztardy, soku z cytryny i ziół. W międzyczasie przygotować risotto.


Na risotto:

  • 30 g ryżu na risotto
  • 100 g pieczarek
  • ½ malej cebuli
  • wywar warzywny (dwa razy więcej niż ryżu: stosunek 1:2)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego


Sposób przyrządzenia:

Na oleju zarumienić cebulę i pieczarki, wsypać ryż i chwilę dusić, następnie zalewać porcjami wywarem. Doprawić do smaku. 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA