Acard - Kolacja - Zielone risotto
Ulubione
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Kolacja - Zielone risotto

Zielone risotto.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1975 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 27 g
  • Białko: 87 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
  • Węglowodany: 255 g
  • Cholesterol: 124 mg
  • Tłuszcz całkowity: 68 g
  • Błonnik: 39 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 20 g
Zielone risotto
Składniki (na 2 dni):
  • 100 g ryżu na risotto
  • 200 g szparagów
  • 100 g groszku zielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki białego wina
  • 40 g tartego parmezanu
  • odrobina pieprzu
  • wywar warzywny (w stosunku do ryżu 1:2,5 wywaru)
Sposób przyrządzenia:
Na oliwie zeszklić cebulę, dodać ryż, delikatnie posolić i wymieszać. Wlać wino i smażyć, mieszając, aż większość płynu odparuje. Dodawać stopniowo bulion, po pół filiżanki, mieszając pomiędzy kolejnymi porcjami. Dolewać kolejną porcję bulionu, jak tylko ryż wchłonie poprzednią. Kontynuować przez 20 minut lub do czasu, aż ryż stanie się al dente. Szparagi i groszek ugotować. Szparagi pokroić na mniejsze części. Warzywa i parmezan dodać do ryżu. Wszystko delikatnie wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Dodaj do ulubionych
Poprzedni przepis Wstecz Następny przepis Dalej