POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1200 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1230 kcal

Białko: 61 g

Węglowodany: 145 g

Tłuszcz
całkowity: 41 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 10 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 15 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 11 g

Cholesterol: 106 mg

Błonnik: 30 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Roladki wołowe z brązowym ryżem i surówką z marchewki


Składniki:

  • ¼ małej cebuli (15 g)
  • ¼ małej papryki czerwonej (ok. 25 g)
  • 1 suszony pomidor
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 100 g polędwicy wołowej
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka


Sposób przyrządzeni
a:

Polędwicę wołową rozbić delikatnie tłuczkiem, oprószyć przyprawami. Cebulę, paprykę oraz suszonego pomidora drobno posiekać i poddusić na oleju rzepakowym. Tak przygotowanym farszem posmarować kotlet wołowy, zwinąć w rulon, związać kordonkiem i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza. Podawać z brązowym ryżem i surówką z marchewki.

Dodatkowo:

  • 30 g brązowego ryżu


Na surówkę z marchewki:

  • 1 średnia marchew (150 g)
  • ½  małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego


Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA