POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1200 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1228 kcal

Białko: 74 g

Węglowodany: 139 g

Tłuszcz
całkowity: 42 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 9 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 17 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 12 g

Cholesterol: 141 mg

Błonnik: 42 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti i sałatką

Składniki na pulpeciki drobiowe (na 2 porcje):

  • 160 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • ½ malutkiej cebuli (ok. 25 g)
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 białko jaja
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany


Sposób przyrządzenia:


Pierś z kurczaka zmielić, dodać namoczone w wodzie płatki owsiane, białko jaja, przyprawy i całość wymieszać. Uformować pulpeciki, na 1 łyżce oleju obsmażyć z obu stron i dodać cebulę. Wyciągnąć pulpeciki, do cebuli wlać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie zmiksować na jednolitą konsystencję, doprawić do smaku ziołami (bazylią i oregano), włożyć pulpeciki i gotować jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać z makaronem razowym spaghetti i sałatką.


Dodatkowo:

  • 40 g makaronu spaghetti


Na surówkę:

  • sałata lodowa lub rzymska
  • ¼ małego ogórka zielonego
  • ¼ papryki czerwonej


Na sos:

  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sok z cytryny
  • ocet winny


Sposób przyrządzenia:

Warzywa pokroić i wymieszać z sosem.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA