POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1400 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1387 kcal

Białko: 72 g

Węglowodany: 163 g

Tłuszcz
całkowity: 49 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 12 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 20 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 13 g

Cholesterol: 105 mg

Błonnik: 36 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zupa krem z czerwonej papryki z grzanką 
  • Grillowana pierś z indyka z ziemniakiem i surówką z marchewki


Składniki
 (na 2 dni):

  • 400 g papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula (100 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • włoszczyzna (marchew 2 szt., pietruszka, seler, por)
  • przyprawy: odrobina soli, pieprz, słodka czerwona papryka
  • 15 g grzanek (na 1 dzień)


Sposób przyrządzenia:

Paprykę umyć, usunąć gniazda i pokroić w paseczki. Włoszczyznę umyć, obrać, zalać wodą (ok. 0,6 litra) i ugotować wywar z włoszczyzny. W międzyczasie obrać cebulę, pokroić w paski i poddusić na oleju. Kiedy cebula się zarumieni, należy dodać paprykę i dusić ok. 15 minut do miękkości, a następnie zalać wywarem z włoszczyzny i gotować przez ok. 10 minut. Po tym czasie doprawić do smaku, zmiksować, dodać koncentrat i wymieszać.


Dodatkowo:

  • 1 mały ziemniak (80 g)


Na grillowaną pierś z indyka:

  • 100 g piersi z indyka (mały filet)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • pieprz, tymianek, słodka czerwona papryka


Sposób przyrządzenia:

Z oleju, przypraw i soku z cytryny zrobić marynatę. Natrzeć nią pierś z kurczaka i odstawić na pół godziny. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sałatkę. Po upływie wyznaczonego czasu grillować kurczaka z obu stron.


Składniki na surówkę:

  • 1 średnia marchew (150 g)
  • ½  małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego


Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko utrzeć (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA