POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1788 kcal

Białko: 78 g

Węglowodany: 215 g

Tłuszcz
całkowity: 63 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 14 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 25 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g

Cholesterol: 209 g

Błonnik: 30 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zupa neapolitańska
  • Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z ziemniakami i sałatką z ogórka


Składniki na zupę:

  • włoszczyzna: ½ małej marchewki (ok. 50 g), 1/2 mała pietruszka (ok. 30 g), ¼ małego selera (ok. 10 g), ¼ pora
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 30 g makaronu razowego
  • 1 plasterek sera żółtego light
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:

Warzywa pokroić w kostkę, poddusić na oleju rzepakowym, zalać wodą i zagotować. Dodać makaron i jeszcze raz ugotować. Wrzucić ser żółty. Podawać posypaną natką pietruszki.


Składniki na pulpeciki
 (na 3 dni):

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 białko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • odrobina soli, pieprzu, słodka czerwona papryka


Na sos (na 3 dni):

  • ½ puszki pomidorów
  • ½ małej cebuli


Sposób przyrządzenia:


Pierś z kurczaka zmielić, przełożyć do miseczki, płatki owsiane namoczyć w gorącej wodzie i dołożyć do mięsa. Dodać białko, przyprawy i czosnek, całość wymieszać i uformować pulpeciki. Rozgrzać oliwę, poddusić pulpeciki. Po wyciągnięciu pulpecików należy na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, wylać pomidory i dusić ok. 15 minut. Następnie zmiksować, dodać pulpeciki. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i sałatką z ogórka.


Dodatkowo:

  • 2 małe ziemniaki (ok. 125 g)


Na sałatkę:

  • ½ ogórka (ok. 100 g)
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Sposób przyrządzenia:

Ogórka pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać z oliwą, doprawić do smaku.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA