Acard - Obiad - Zupa neapolitańska i pulpeciki drobiowe oraz sałatka
Ulubione

DIETA Normokaloryczna dla Kobiet*

Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad

Tydzień 3
Dzień 7
Zupa neapolitańska. Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z ziemniakami i sałatką z ogórka.
Wartość odżywcza i energetyczna
(7 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1788 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
  • Białko: 78 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
  • Węglowodany: 215 g
  • Cholesterol: 209 mg
  • Tłuszcz całkowity: 63 g
  • Błonnik: 30 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Zupa neapolitańska
Składniki na zupę:
  • włoszczyzna: ½ małej marchewki (ok. 50 g), 1/2 mała pietruszka (ok. 30 g), ¼ małego selera (ok. 10 g), ¼ pora
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 30 g makaronu razowego
  • 1 plasterek sera żółtego light
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Warzywa pokroić w kostkę, poddusić na oleju rzepakowym, zalać wodą i zagotować. Dodać makaron i jeszcze raz ugotować. Wrzucić ser żółty. Podawać posypaną natką pietruszki.
Pulpeciki
Składniki (na 3 dni):
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 białko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • odrobina soli, pieprzu, słodka czerwona papryka
Składniki na sos (na 3 dni):
  • ½ puszki pomidorów
  • ½ małej cebuli
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka zmielić, przełożyć do miseczki, płatki owsiane namoczyć w gorącej wodzie i dołożyć do mięsa. Dodać białko, przyprawy i czosnek, całość wymieszać i uformować pulpeciki. Rozgrzać oliwę, poddusić pulpeciki. Po wyciągnięciu pulpecików należy na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, wylać pomidory i dusić ok. 15 minut. Następnie zmiksować, dodać pulpeciki. Na koniec doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami i sałatką z ogórka.
Dodatkowo:
  • 2 małe ziemniaki (ok. 125 g)
Sałatka z ogórka
Składniki:
  • ½ ogórka (ok. 100 g)
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Ogórka pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Wszystko wymieszać z oliwą, doprawić do smaku.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Pobierz
Dodaj do ulubionych
Poprzednie danie Wstecz Następne danie Dalej