POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1760 kcal

Białko: 74 g

Węglowodany: 229 g

Tłuszcz
całkowity: 59 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 12 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 23 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 12 g

Cholesterol: 125 g

Błonnik: 38 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Kapuśniak
  • Leczo z warzyw z kaszą jęczmienną


Składniki na kapuśniak (na 2 dni):

  • 1 średnia cebula (100 g)
  • włoszczyzna: 1 śœrednia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • 250 g białej poszatkowanej kapusty
  • pęczek koperku
  • 3 małe ziemniaki (ok. 250 g) pokrojone w kostkę
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego


Sposób przyrządzenia:

Warzywa wraz z cebulą drobno pokroić, udusić i na oleju, dodać połowę posiekanego koperku, oprószyć mąką, zalać wodą (ok. 0,7 l), włożyć kapustę i ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie  ugotować pod przykryciem. Gotową zupę doprawić do smaku.


Składniki na leczo
 (na 2 dni):

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • ½ malej cukinii
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g kaszy jęczmiennej (na 1 dzień)
  • pieprz, słodka czerwona papryka


Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka zamarynować w oliwie i odstawić na kilka godzin do lodówki. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paski, pieczarki w plasterki. Do garnka wlać na dno wodę z przyprawami, dorzucić zamarynowane wcześniej mięso i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dołożyć cukinię, papryki, pieczarki i pomidory z puszki. Dusić do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić do smaku, podawać z kaszą ugotowaną na sypko.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA