Śniadanie
Tydzień 3
Dzień 1 - 2
2 kromki chleba żytnio-razowego (80 g) posmarowane margaryną miękką (10 g) z pastą z twarogu i wędzonej ryby z pomidorem (ok. 3 plastry 75 g) z listkami sałaty. Kawa rozpuszczalna (słaba) lub zbożowa z mlekiem 1,5% (150 ml) i 2 łyżeczkami cukru brązowego.

Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
(1 - 2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1766 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 75 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 18 g
-
Węglowodany: 224 g
-
Cholesterol: 130 mg
-
Tłuszcz całkowity: 61 g
-
Błonnik: 45 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
Pasta
Składniki (na 2 dni):
- 40 g twarogu
- 40 g wędzonej makreli
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego do 1,5% tłuszczu
- odrobina pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Rybę rozdrobnić. Ser i rybę przepuścić przez maszynkę do mielenia lub rozgnieść widelcem, dodać jogurt naturalny, drobno posiekaną pietruszkę, pieprz i dokładnie wymieszać.