POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1000 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1016 kcal

Białko: 53 g

Węglowodany: 121 g

Tłuszcz
całkowity: 35 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 9 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 15 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 7 g

Cholesterol: 88 mg

Błonnik: 23 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zapiekanka z makaronem


Składniki:

  • 30 g razowego makaronu (kokardki lub rurki)
  • ½  małej cebuli
  • 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 50 g mięsa z udka z indyka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g różyczek kalafiora
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 10 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka


Sposób przyrządzenia:


Na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Dusić do momentu, aż wyparuje woda. Makaron ugotować na półtwardo, następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i przykryć wcześniej przygotowanym farszem. Na tym położyć ugotowanego na półtwardo kalafiora, pomidory pokrojone w kostkę, posypać serem i zapiekać w 180 st. przez ok. 20-30 minut.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA