POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1000 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1017 kcal

Białko: 54 g

Węglowodany: 118 g

Tłuszcz
całkowity: 36 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 8 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 15 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 10 g

Cholesterol: 91 mg

Błonnik: 24 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Sznycle z indyka w sosie brokułowym z ryżem i sałatką z pomidora


Składniki na sznycle:

  • 1 mały sznycel z indyka (ok. 80 g)
  • 100 g różyczek brokułu
  • ½ małej cebuli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, czosnek, słodka czerwona papryka
  • wywar z włoszczyzny (może być z kostki bez soli)
  • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego light lub innego gęstego
     

Sposób przyrządzenia:

Sznycel z indyka oprószyć przyprawami. Na oliwie zeszklić cebulę i dodać różyczki brokułu. Indyka zalać 100 ml wywaru i dusić do momentu, aż brokuł i indyk będą miękkie. Jogurt doprawić sosem, wlać i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem i sałatką z pomidorów.

Dodatkowo:

  • 30 g ryżu brązowego


Na sałatkę
:

  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • kilka świeżych listków bazylii
  • ocet balsamiczny


Sposób przyrządzenia:


Pomidorki przekroić na pół, listki bazylii posiekać. Umieścić w miseczce i wymieszać z olejem oraz octem balsamicznym.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA