POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1000 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1000 kcal

Białko: 57 g

Węglowodany: 112 g

Tłuszcz
całkowity: 35 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 9 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 13 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 10 g

Cholesterol: 84 mg

Błonnik: 28 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zupa krem z kalafiora
  • Stek wołowy z sałatką


Składniki na zupę (2 porcje):

  • 200 ml mleka 1,5% tłuszczu
  • ½ kalafiora (ok. 200 g albo mniejszy)
  • 200 g ziemniaków
  • wywar z włoszczyzny (½ szklanki)
  • odrobina curry, mielonego imbiru, sól i pieprz


Sposób przyrządzenia:

Wlać mleko do dużego rondla i postawić na średnim ogniu. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do mleka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, dodać imbir, curry i pieprz. Doprowadzić mleko do wrzenia, wlać gorący wywar z warzyw, następnie zmniejszyć ogień, przykryć rondel i gotować około 20 minut, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zmiksować.


Dodatkowo
 (na 1 dzień):

  • 80 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli i pieprzu


Sposób przyrządzenia:


Polędwicę wołową natrzeć przyprawami i olejem, grillować z obydwu stron. Podawać z sałatą.


Składniki na sałatkę:

  • 2 liście sałaty lodowej
  • ½ małego pomidora (50 g)
  • ¼ ogórka zielonego (50 g)
  • ¼ papryki czerwonej (50 g)


Na sos:

  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sok z cytryny
  • ocet winny


Sposób przyrządzenia:

Sałatę pokroić we wstążki, pomidora w plasterki, ogórka i paprykę w kostkę. Wymieszać i polać sosem.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA