Acard - Obiad - Zupa krem z kalafiora i stek wołowy z sałatką
Ulubione

DIETA Ubogoenergetyczna - 1000 kcal

Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad

Tydzień 1
Dzień 2
Zupa krem z kalafiora. Stek wołowy z sałatką.
Wartość odżywcza i energetyczna
(2 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1000 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 13 g
  • Białko: 57 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
  • Węglowodany: 112 g
  • Cholesterol: 84 mg
  • Tłuszcz całkowity: 35 g
  • Błonnik: 28 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 9 g
Zupa krem z kalafiora
Składniki na zupę (2 porcje):
  • 200 ml mleka 1,5% tłuszczu
  • ½ kalafiora (ok. 200 g albo mniejszy)
  • 200 g ziemniaków
  • wywar z włoszczyzny (½ szklanki)
  • odrobina curry, mielonego imbiru, sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wlać mleko do dużego rondla i postawić na średnim ogniu. Kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do mleka wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, dodać imbir, curry i pieprz. Doprowadzić mleko do wrzenia, wlać gorący wywar z warzyw, następnie zmniejszyć ogień, przykryć rondel i gotować około 20 minut, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie zmiksować.
Dodatkowo (na 1 dzień):
  • 80 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: odrobina soli i pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Polędwicę wołową natrzeć przyprawami i olejem, grillować z obydwu stron. Podawać z sałatą.
Sałatka
Składniki:
  • 2 liście sałaty lodowej
  • ½ małego pomidora (50 g)
  • ¼ ogórka zielonego (50 g)
  • ¼ papryki czerwonej (50 g)
Na sos:
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sok z cytryny
  • ocet winny
Sposób przyrządzenia:
Sałatę pokroić we wstążki, pomidora w plasterki, ogórka i paprykę w kostkę. Wymieszać i polać sosem.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Pobierz
Dodaj do ulubionych
Poprzednie danie Wstecz Następne danie Dalej