POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1000 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1031 kcal

Białko: 51 g

Węglowodany: 133 g

Tłuszcz
całkowity: 31 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 6 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 8 g

Cholesterol: 78 mg

Błonnik: 31 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Kolacja

Kolacja
  • Sałatka z soczewicą


Składniki (na 2 porcje):

  • 30 g soczewicy czerwonej
  • 30 g ryżu typu parboiled wymieszanego z dzikim ryżem
  • ½ dużej papryki (ok. 100 g)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 25 g pora


Na sos
 (na 1 dzień):

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz, zioła prowansalskie


Sposób przyrządzenia:


Soczewicę i ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyć warzywa,  pomidorki pokroić na połówki, paprykę w kostkę, pora sparzyć i pokroić w krążki. Warzywa wymieszać z wystudzoną soczewicą i ryżem, jedną część włożyć do lodówki na następny dzień, drugą wymieszać z sosem, przełożyć do miseczki i chłodzić przez ok. 10-15 minut.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA