POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety ubogoenergetyczne 1000 kcal*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1031 kcal

Białko: 54 g

Węglowodany: 118 g

Tłuszcz
całkowity: 37 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 8 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 17 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 10 g

Cholesterol: 86 mg

Błonnik: 28 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Roladka z kurczaka faszerowana pieczarkami z ziemniakami i surówką z białej kapusty


Składniki na roladki z kurczaka:

  • 1 mała pierś z kurczaka (ok. 100 g)
  • 2 średnie pieczarki (ok. 40 g)
  • ½ malutkiej cebuli (ok. 20 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek suszony, czosnek granulowany


Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą, tak żeby nie uszkodzić struktury mięsa. Oprószyć przyprawami i odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać i dusić na oleju, aż wyparuje cały nadmiar wody. Doprawić do smaku pieprzem i czosnkiem granulowanym. Tak przygotowany farsz wyłożyć na pierś z kurczaka, następnie utworzyć z niej roladkę, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok.15-20 minut w 180 st. Celsjusza. Podawać z ziemniakami i surówką z białej kapusty.


Dodatkowo:

  • 2 małe ziemniaki (ok. 130 g)


Na surówkę:

  • 100 g poszatkowanej białej kapusty
  • ½ malutkiej marchewki
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli (ok. 5 g)
  • ¼  małego startego jabłka (25 g)
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • ½  płaskiej łyżeczki musztardy miodowej


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA