Kolacja
Tydzień 2
Dzień 3 - 4
Sałatka z krewetkami.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 2000 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 25 g
-
Białko: 80 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
-
Węglowodany: 262 g
-
Cholesterol: 181 mg
-
Tłuszcz całkowity: 69 g
-
Błonnik: 40 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Sałatka z krewetkami
Składniki na sałatkę:
- 60 g krewetek tygrysich
- 2 garście sałaty rukoli
- 9 pomidorków koktajlowych
- 1 pomidor suszony
- 1/3 małej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
Na sos:
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przyrządzenia:
Krewetki obrać, usunąć przewód pokarmowy (można kupić też gotowe), zamarynować w oliwie, roztartym czosnku i soku z cytryny. Na patelnię wlać odrobinę wody, wrzucić krewetki i dusić ok. 5 minut (nie za długo, żeby krewetki nie stały się gumowe). Rukolę umyć, osuszyć, umieścić w misce, wrzucić do niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w paseczki suszonego pomidora. Wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerz, dodać krewetki. Podawać z bułką.