Obiad - Zupa koperkowa i pulpeciki z łososia z surówką | Acard
Ulubione

DIETA Normokaloryczna dla Mężczyzn*

Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad

Tydzień 2
Dzień 5 - 6
Zupa koperkowa z ziemniakami. Pulpeciki z łososia z ryżem i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 2023 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
  • Białko: 85 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 17 g
  • Węglowodany: 268 g
  • Cholesterol: 105 mg
  • Tłuszcz całkowity: 69 g
  • Błonnik: 40 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Zupa koperkowa
Składniki na zupę (na 2 dni):
  • 1 małe udko obrane ze skóry (usunąć trzeba również widoczny tłuszcz)
  • Włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • pęczek koperku
  • 3 średnie ziemniaki (275 g)
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • pieprz
Sposób przyrządzenia:
Z udka, włoszczyzny i pokrojonych w kostkę ziemniaków ugotować wywar. Dodać koperek. Zabielić jogurtem.
Pulpeciki z łososia
Składniki (na 2 dni):
  • 120 g świeżego łososia
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sok z cytryny, odrobina soli, pieprzu cytrynowego
Sposób przyrządzenia:
Łososia umyć i drobno pokroić. Płatki owsiane namoczyć w wodzie (ma się zrobić gęsta papka). Do mięsa łososia dodać namoczone płatki owsiane, białko, przyprawy. Wszystko dokładnie połączyć. Pół masy przykryć i schować do lodówki na następny dzień, z drugiej połowy uformować pulpeciki i podsmażyć je na 1 łyżeczce oleju rzepakowego.
Ryż
Składniki (na 2 dni):
  • 100 g ryżu brązowego
  • 1 mały pomidor
  • 1 malutka cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować. W międzyczasie na oliwie poddusić sparzone i pokrojone w kostkę pomidory oraz drobno posiekaną cebulę. Do tak przygotowanego sosu dodać ryż, przyprawy (słodką czerwoną paprykę, pieprz) i wszystko dokładnie wymieszać.
Surówka z marchewki:
Składniki:
  • 1 średnia marchew (150 g)
  • ¼ małego jabłka (ok. 25 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać oliwą i wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Pobierz
Dodaj do ulubionych
Poprzednie danie Wstecz Następne danie Dalej