Kolacja
			
			
						Tydzień 4
				Dzień 3 - 4
			Makaron zapiekany z warzywami.
		 
		Wartość odżywcza i energetyczna 
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
- 
Wartość energetyczna: 1944 kcal
- 
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 28 g
- 
Białko: 85 g
- 
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 19 g
- 
Węglowodany: 260 g
- 
Cholesterol: 107 mg
- 
Tłuszcz całkowity: 66 g
- 
Błonnik: 37 g
- 
Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Makaron zapiekany z warzywami
Składniki (na 2 dni):
- 200 g malutkich pieczarek
- 1 mały bakłażan (ok. 200 g)
- 1 średnia marchewka (100 g)
- 1 średnia cebula (100 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plasterki sera żółtego light (ok. 40 g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 g makaronu razowego typu rurki
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, świeża bazylia
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki umyć, bakłażana i marchew pokroić w plasterki o grubości ok. 1,5 cm, cebulę pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oliwie, dodać pieprz, słodką czerwoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Makaron ugotować, przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego, wyłożyć na niego warzywa, posypać serem. Zapiekać 10-15 minut w temperaturze ok. 180 st. Celsjusza. Podawać ozdobione świeżymi listkami bazylii.