Acard - Obiad - Krem z cukinii, mintaj pieczony pod szpinakiem z surówką
Ulubione

DIETA Normokaloryczna dla Mężczyzn*

Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad

Tydzień 4
Dzień 5 - 6
Krem z cukinii z grzanką. Mintaj pieczony pod szpinakiem z ziemniakami pieczonymi w mundurku i surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1968 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 29 g
  • Białko: 85 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 16 g
  • Węglowodany: 260 g
  • Cholesterol: 125 mg
  • Tłuszcz całkowity: 62 g
  • Błonnik: 51 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 11 g
Krem z cukinii
Składniki na krem z cukinii (na 2 dni):
  • 2 małe cukinie lub 1 duża (ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • 2 średnie miękkie pomidory
  • wywar na bazie włoszczyzny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina soli
  • grzanki (ok. 50 g)
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka, a cukinię i pomidory w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać cukinię i pomidory, dusić ok. 10 minut, zalać wywarem, zagotować doprawić do smaku i zmiksować. Podawać z grzankami.
Mintaja pieczonego pod szpinakiem
Składniki na mintaja pieczonego pod szpinakiem (na 2 dni):
  • 2 małe filety z mintaja (ok. 200 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g szpinaku
  • ½ małej cebuli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki sera ricotta light
  • 1 suszony pomidor
  • przyprawy: sok z cytryny pieprz cytrynowy, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Filety z mintaja oprószyć przyprawami i skropić sokiem z cytryny, umieścić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Cebulę i suszonego pomidora drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać szpinak i chwilę dusić. Następnie dodać przepuszczony przez praskę czosnek, 2 łyżki sera ricotta i dusić ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku. Tak przygotowany szpinak wyłożyć na rybę. Wszystko zapiekać w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z marchewki.
Dodatkowo:
  • 3 średnie ziemniaki (ok. 275 g)
Surówka z marchewki
Składniki na surówkę z marchewki:
  • 1 duża marchew (150 g)
  • ½ małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć (jabłko skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Pobierz
Dodaj do ulubionych
Poprzednie danie Wstecz Następne danie Dalej