POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla kobiet*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1768 kcal

Białko: 80 g

Węglowodany: 225 g

Tłuszcz
całkowity: 58 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 10 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 27 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g

Cholesterol: 125 g

Błonnik: 45 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Krem z cukinii z grzanką
  • Mintaj pieczony pod szpinakiem z ziemniakami w mundurkach z surówką z marchewki


Składniki na krem z cukinii (na 2 dni):

  • 2 małe cukinie lub 1 duża (ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • 2 średnie, miękkie pomidory
  • wywar na bazie włoszczyzny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina soli
  • grzanki (ok. 30 g)


Sposób przyrządzenia:


Cebulę pokroić w piórka, a cukinię i pomidory w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać cukinię i pomidory, dusić ok. 10 minut. Następnie zalać wywarem, zagotować, doprawić do smaku i zmiksować. Podawać z grzankami.


Składniki na mintaja pieczonego pod szpinakiem
 (na 2 dni):

  • 2 małe filety z mintaj (ok. 200 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g szpinaku
  • ½ ma³ej cebuli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki sera ricotta light
  • 1 suszony pomidor
  • sok z cytryny pieprz cytrynowy, odrobina soli


Sposób przyrządzenia:


Filety z mintaja oprószyć przyprawami i skropić sokiem z cytryny, umieścić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Cebulę i suszonego pomidora  drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać szpinak, i chwilę dusić. Następnie dodać przepuszczony przez praskę czosnek, 2 łyżki sera ricotta i dusić ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku. Tak przygotowany szpinak wyłożyć na rybę. Wszystko zapiekać w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z marchewki.


Dodatkowo:

  • 3 małe ziemniaki (ok. 250 g)


Składniki na surówkę z marchewki:

  • 1 duża marchew (150 g)
  • ½  małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego


Sposób przyrządzenia:


Marchew i jabłko utrzeć, (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA