Acard - Obiad - Krem z cukinii z grzanką i mintaj pod szpinakiem z surówką
Ulubione

DIETA Normokaloryczna dla Kobiet*

Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych
Kategoria: Diety i przepisy
Dodaj do ulubionych

Obiad

Tydzień 4
Dzień 5 - 6
Krem z cukinii z grzanką. Mintaj pieczony pod szpinakiem z ziemniakami w mundurkach z surówką z marchewki.
Wartość odżywcza i energetyczna
(5 - 6 dzień)
  • Wartość energetyczna: 1768 kcal
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 27 g
  • Białko: 80 g
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
  • Węglowodany: 225 g
  • Cholesterol: 125 mg
  • Tłuszcz całkowity: 58 g
  • Błonnik: 45 g
  • Nasycone kwasy tłuszczowe: 10 g
Krem z cukinii
Składniki (na 2 dni):
  • 2 małe cukinie lub 1 duża (ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • 2 średnie, miękkie pomidory
  • wywar na bazie włoszczyzny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina soli
  • grzanki (ok. 30 g)
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w piórka, a cukinię i pomidory w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać cukinię i pomidory, dusić ok. 10 minut. Następnie zalać wywarem, zagotować, doprawić do smaku i zmiksować. Podawać z grzankami.
Mintaj pieczony pod szpinakiem
Składniki:
  • 2 małe filety z mintaj (ok. 200 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 200 g szpinaku
  • ½ małej cebuli
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki sera ricotta light
  • 1 suszony pomidor
  • sok z cytryny pieprz cytrynowy, odrobina soli
Sposób przyrządzenia:
Filety z mintaja oprószyć przyprawami i skropić sokiem z cytryny, umieścić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Cebulę i suszonego pomidora drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać szpinak, i chwilę dusić. Następnie dodać przepuszczony przez praskę czosnek, 2 łyżki sera ricotta i dusić ok. 5-10 minut. Doprawić do smaku. Tak przygotowany szpinak wyłożyć na rybę. Wszystko zapiekać w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z marchewki.
Dodatkowo:
  • 3 małe ziemniaki (ok. 250 g)
Surówka z marchewki
Składniki:
  • 1 duża marchew (150 g)
  • ½ małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
Sposób przyrządzenia:
Marchew i jabłko utrzeć, (jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało), polać olejem i wymieszać.
mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak
Pobierz
Dodaj do ulubionych
Poprzednie danie Wstecz Następne danie Dalej