Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.
Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.
Wartość
energetyczna: 1782 kcal
Białko: 80 g
Węglowodany: 230 g
Tłuszcz
całkowity: 58 g
Nasycone kwasy
tłuszczowe: 11 g
Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 26 g
Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g
Cholesterol: 204 g
Błonnik: 39 g
* na jeden dzień
Składniki na zupę z pora:
Sposób przyrządzenia:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Do gotującego się wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i podduszone na oleju pory, zagotować. Doprawić jogurtem naturalnym, przyprawić do smaku. Podawać z grzankami i pietruszką.
Składniki na curry z kurczaka:
Sposób przyrządzenia:
Bakłażana pokroić na 1-centymetrowe plasterki i zgrillować – najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu przez 15 minut z dwóch stron, aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami. Na koniec przykryć folią aluminiową i ustawić najmniejszy ogień, podgrzewać przez 5 minut. W międzyczasie można wlać na patelnię kilka łyżek wody - dzięki utworzonej parze bakłażan dodatkowo zmięknie. Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia. Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie nastawić ryż. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka. Odstawić. Na oliwie w woku lub garnku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i wszystko podusić na średnim ogniu Dodać bakłażana, wlać resztę mleka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż nadmiar mleka wyparuje, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem.
*o normalnej wadze ciała
Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.