POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla mężczyzn*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1968 kcal

Białko: 86 g

Węglowodany: 272 g

Tłuszcz
całkowity: 65 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 14 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 24 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 21 g

Cholesterol: 128 g

Błonnik: 40 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Zupa kalafiorowa
  • Roladka z mintaja z brązowym ryżem i surówką z białej kapusty


Składniki na zupę (na 2 dni):

  • 400 g kalafiora podzielonego na różyczki
  • włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 270 g ziemniaków
  • 150 g jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
  • pieprz, koperek


Sposób przyrządzenia:

Włoszczyznę pokroić w małą kostkę, ziemniaki w trochę większą. Do garnka wlać ok. 0,7 litra wody, zagotować. Do gotującej się wody dodać kalafiora i ziemniaki, a następnie zagotować. Jogurt naturalny doprawić wywarem i wlać do zupy, wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać posypaną koperkiem.


Składniki na roladki z mintaja 
(na 1 dzień):

  • 100 g filetu z mintaja
  • 1 plasterek mozzarelli light
  • 1 suszony pomidor pokrojony w kostkę
  • odrobina musztardy miodowej
  • pieprz cytrynowy, sok z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Sposób przyrządzenia:

Filet z mintaja oprószyć pieprzem, odrobiną soli, skropić sokiem z cytryny. Jedną stronę posmarować odrobiną musztardy, położyć plaster mozzarelli i posypać suszonym pomidorem. Urwać kawałek folii aluminiowej, wysmarować olejem rzepakowym, zawinąć w niego rybę i piec w piekarniku ok. 10-15 minut w 180 st. Celsjusza. Podawać z brązowym ryżem (50 g) i surówką z białej kapusty.


Składniki na surówkę z białej kapusty
 ( na 2 dni):

  • 300 g poszatkowanej białej kapusty
  • 1 średnia marchewka (100 g) starta na tarce
  • ½ małej cebuli (25 g) pokrojonej w drobną kostkę
  • ½ małego startego jabłka (50 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej


Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA