Kolacja
Tydzień 1
Dzień 1 - 2
Sałatka grecka z fetą o obniżonej zawartości tłuszczu. 80 g bułki razowej.
Wartość odżywcza i energetyczna
(1 - 2 dzień)
(1 - 2 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1975 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 26 g
-
Białko: 90 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 22 g
-
Węglowodany: 252 g
-
Cholesterol: 105 mg
-
Tłuszcz całkowity: 69 g
-
Błonnik: 41 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Sałatka grecka
Składniki na sałatkę (na 1 dni):
- 3 liście sałaty lodowej (30 g)
- 1 mały pomidor lub 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- ¼ małego ogórka zielonego (50 g)
- ¼ małej papryki czerwonej (ok. 50 g)
- 6 oliwek zielonych (12 g)
- ½ malutkiej cebuli (25 g)
- 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu ok. 12%
Składniki na sos:
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka wody
- ½ łyżeczki musztardy
Sposób przyrządzenia:
Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora w ćwiartki (pomidorki koktajlowe przekroić na pół), ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz, pokruszyć na nie fetę i posypać drobno pokrojonymi oliwkami. Podawać z bułeczką razową podgrzaną w piekarniku.