POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla mężczyzn*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1976 kcal

Białko: 87 g

Węglowodany: 255 g

Tłuszcz
całkowity: 64 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 13 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 27 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 18 g

Cholesterol: 229 g

Błonnik: 36 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Obiad

Obiad
  • Rosół (gotowany na piersi z kurczaka) z makaronem bezjajecznym (50 g)
  • Kieszonki z kurczaka faszerowane pieczarkami z ziemniakami pieczonymi w mundurkach z surówką z marchewki


Składniki na kieszonki z kurczaka:

  • 100 g piersi z kurczaka
  • ½ małej cebuli (ok. 25 g)
  • 100 g pieczarek
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • pieprz, słodka czerwona papryka, tymianek
  • 3 średnie ziemniaki (275 g)


Sposób przyrządzenia:

Na 1 łyżeczce oleju rzepakowego poddusić cebulę z pieczarkami. Pierś z kurczaka zamarynować w oleju i przyprawach, wyciąć otwór w postaci kieszonki i nafaszerować pieczarkami. Przyrumienić z obu stron na patelni grillowej, następnie zapiec w piekarniku w temp. 180 st. Celsjusza przez ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami pieczonymi w mundurkach i surówką z marchewki.


Składniki na surówkę z marchewki:

  • 1 duża marchew (200 g)
  • ½  małego jabłka (ok. 50 g)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego


Sposób przyrządzenia:


Marchew i jabłko utrzeć, jabłko skropić sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało, polać olejem i wymieszać.

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA