POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla mężczyzn*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1975 kcal

Białko: 90 g

Węglowodany: 252 g

Tłuszcz
całkowity: 69 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 15 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 26 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 22 g

Cholesterol: 105 g

Błonnik: 41 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Kolacja

Kolacja
  • Sałatka grecka z fetą o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 80 g bułki razowej


Składniki (na 1 dzień):

  • 3 liście sałaty lodowej (30 g)
  • 1 mały pomidor lub 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • ¼ małego ogórka zielonego (50 g)
  • ¼ małej papryki czerwonej (ok. 50 g)
  • 6 oliwek zielonych (12 g)
  • ½ malutkiej cebuli (25 g)
  • 50 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu ok. 12%


Na sos:

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka wody
  • ½ łyżeczki musztardy


Sposób przyrządzenia:


Sałatę lodową pokroić we wstążki, pomidora w ćwiartki (pomidorki koktajlowe przekroić na pół), ogórka w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać z sosem, wyłożyć na talerz, pokruszyć na nie fetę i posypać drobno pokrojonymi oliwkami. Podawać z bułeczką razową podgrzaną w piekarniku.
 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA