POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla mężczyzn*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1975 kcal

Białko: 87 g

Węglowodany: 255 g

Tłuszcz
całkowity: 68 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 20 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 27 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 18 g

Cholesterol: 124 g

Błonnik: 39 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Kolacja

Kolacja
  • Zielone risotto


Składniki (na 2 dni):

  • 100 g ryżu na risotto
  • 200 g szparagów
  • 100 g groszku zielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki białego wina
  • 40 g tartego parmezanu
  • odrobina pieprzu
  • wywar warzywny (w stosunku do ryżu 1:2,5 wywaru)


Sposób przyrządzenia:


Na oliwie zeszklić cebulę, dodać ryż, delikatnie posolić i wymieszać. Wlać wino i smażyć, mieszając, aż większość płynu odparuje. Dodawać stopniowo bulion, po pół filiżanki, mieszając pomiędzy kolejnymi porcjami. Dolewać kolejną porcję bulionu, jak tylko ryż wchłonie poprzednią. Kontynuować przez 20 minut lub do czasu, aż ryż stanie się al dente.
Szparagi i groszek ugotować. Szparagi pokroić na mniejsze części. Warzywa i parmezan dodać do ryżu. Wszystko delikatnie wymieszać.
 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA