Obiad
Tydzień 5
Dzień 3 - 4
Zupa pieczarkowa z ryżem. Kotleciki mielone z papryką, ziemniakami i sałatą zieloną.
Wartość odżywcza i energetyczna
(3 - 4 dzień)
(3 - 4 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1995 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 23 g
-
Białko: 81 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 21 g
-
Węglowodany: 265 g
-
Cholesterol: 109 mg
-
Tłuszcz całkowity: 64 g
-
Błonnik: 35 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 15 g
Zupa pieczarkowa z ryżem
Składniki na zupę (na 2 dni):
- Włoszczyzna: 1 średnia marchew (ok. 100 g), 1 mała pietruszka (ok. 60 g), ¼ małego selera (ok. 20 g), ¼ pora.
- Ugotować wywar warzywny - ok. 0,8 litra.
- 200 g pieczarek
- 50 g czerstwego pieczywa
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka mąki
- 50 g jogurtu naturalnego
- przyprawy wg uznania
- 30 g ryżu (na 1 dzień)
Sposób przyrządzenia:
Połowę pokrojonych pieczarek i chleb zalać zimnym wywarem z warzyw, i gotować ok. 45 minut, po tym czasie zmiksować i jeszcze raz zagotować. Pozostałe pieczarki i cebulę poddusić na oleju rzepakowym, dodać do zupy. Zupę doprawić zawiesiną z jogurtu i mąki, zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem posypanym natką pietruszki.
Kotleciki mielone
Składniki (na 2 dni):
- 150 g zmielonej piersi z kurczaka
- ¼ małej papryki czerwonej
- ¼ małej papryki żółtej
- ¼ papryki zielonej
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 białko
- przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka
Sposób przyrządzenia:
Papryki, suszone pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę, a następnie poddusić na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Płatki owsiane namoczyć w wodzie tak, żeby powstała papka. Duszone warzywa, namoczone płatki i białko wymieszać z mięsem, uformować 2 kotlety. Jeden zostawić na następny dzień, drugi grillować na 1 łyżeczce oliwy z oliwek. Podawać z ziemniakami i sałatą zieloną.
Składniki:
- 2 małe ziemniaki (ok. 130 g)
Sałatka
Składniki:
- 5 liści sałaty zielonej
- 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki miodu
- sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jogurt wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polać liście sałaty.