POWIADOMIENIE

Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.

Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.

Dobrowolnie i świadomie akceptuję warunki korzystania z witryny

Diety normokaloryczne dla mężczyzn*

Wartość odżywcza i energetyczna *

Wartość
energetyczna: 1995 kcal

Białko: 79 g

Węglowodany: 272 g

Tłuszcz
całkowity: 65 g

Nasycone kwasy
tłuszczowe: 13 g

Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 23 g

Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 24 g

Cholesterol: 100 g

Błonnik: 46 g

* na jeden dzień

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja Kardiometr

Aplikacja pozwala na monitorowanie pomiarów ciśnienia, BMI oraz aktywności. Ponadto przypomina o wykonaniu pomiarów, odbyciu treningu i zażyciu leków.

Kolacja

Kolacja
  • Kasza pęczak z sosem pomidorowym i warzywami


Składniki (na 2 dni):

  • 30 g soczewicy
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 średnia cebula
  • ½ puszki pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g kaszy pęczak (na 1 dzień)
  • przyprawy: pieprz, słodka czerwona papryka, odrobina soli


Sposób przyrządzenia:

Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na 1 łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać soczewicę i pomidory z puszki. Dusić ok. 10-15 minut. Doprawić do smaku. Cukinię i bakłażana pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm i grillować z obydwu stron. Pęczak ugotować, wyłożyć na talerz, polać soczewicą z pomidorami. Podawać z grillowaną cukinią i bakłażanem.
 

mgr dietetyki Barbara Malina-Kozak

*o normalnej wadze ciała

Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.

Video Porady dietetyka

Proponowane przepisy

  • ZUPA POMIDOROWA
  • OWOCOWY JOGURT
  • OWSIANKA Z MALINAMI
  • SAŁATKA GRECKA