Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.
Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.
Wartość
energetyczna: 1995 kcal
Białko: 79 g
Węglowodany: 272 g
Tłuszcz
całkowity: 65 g
Nasycone kwasy
tłuszczowe: 13 g
Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 23 g
Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 24 g
Cholesterol: 100 g
Błonnik: 46 g
* na jeden dzień
Składniki na zupę (na 2 dni):
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, włoszczyznę utrzeć na tarce. Patelnię podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, wrzucić cebulę i startą włoszczyznę, dodać olej rzepakowy i dusić do miękkości. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i ok. 0,4 litra wody, zagotować. Doprawić do smaku, zmiksować na jednolitą konsystencję. Podawać z brązowym ryżem i natką pietruszki.
Składniki na kurczaka w sosie koperkowym (na 2 dni):
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka zamarynować w 1 łyżeczce oleju, pieprzu i tymianku, odstawić. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać kurczaka i chwilę podsmażyć, wlać wywar z warzyw i zagotować. Do jogurtu dodać kilka łyżek gorącego wywaru z mięsa, przemieszać, wlać do garnka. Doprawić i wymieszać z drobno posiekanym koperkiem. Podawać z ziemniakami i z tartymi buraczkami.
Dodatkowo:
Składniki na tarte buraczki:
Sposób przyrządzenia:
Buraczka ugotować, utrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i olej słonecznikowy. Wymieszać.
*o normalnej wadze ciała
Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.