Polpharma na swoich stronach internetowych oraz aplikacjach mobilnych (dalej łącznie: ” Witryna”) wykorzystuje pliki cookie oraz inne pokrewne technologie (dalej: „pliki cookie”). Samodzielne zarządzanie plikami cookie jest możliwe poprzez zmianę ustawień w przeglądarce internetowej. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na zbieranie danych osobowych poprzez pliki cookie może Pani/Pan zmienić ustawienia w przeglądarce internetowej lub opuścić Witrynę.
Korzystanie z Witryny bez zmiany ustawień w przeglądarce internetowej oznacza akceptację wykorzystywania przez Polpharma plików cookie. Akceptacja ustawień w przeglądarce internetowej oznacza wyrażenie zgody na profilowanie oparte na informacjach zawartych plikach cookie. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Cofnięcie zgody pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce Cookie.
Wartość
energetyczna: 1610 kcal
Białko: 89 g
Węglowodany: 196 g
Tłuszcz
całkowity: 51 g
Nasycone kwasy
tłuszczowe: 11 g
Jednonienasycone
kwasy tłuszczowe: 20 g
Wielonienasycone
kwasy tłuszczowe: 14 g
Cholesterol: 181 mg
Błonnik: 33 g
* na jeden dzień
Składniki na zupę krem pomidorowy (2 porcje):
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę utrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę pokroić w kostkę, warzywa zarumienić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodać pomidory z puszki i dusić ok. 15 minut, po tym czasie wlać wywar i zagotować. Zmiksować, doprawić do smaku. Zupę podawać ozdobioną świeżymi listkami bazylii.
Na ciasto naleśnikowe (2 porcje):
Sposób przyrządzenia:
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni teflonowej zrobić z ciasta 4 naleśniki.
Na farsz:
Sposób przyrządzenia:
Na łyżce oleju rzepakowego zarumienić cebulę. Twaróg i ziemniaki zmielić maszynką (jeżeli nie ma maszynki, to można przepuścić przez prasę do ziemniaków lub rozdrobnić widelcem), dodać zarumienioną cebulę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem smarować naleśniki i zwijać w rulon lub składać w trójkąty.
*o normalnej wadze ciała
Porady ekspertów mają na celu polepszenie, a nie zastąpienie kontaktu pomiędzy użytkownikiem serwisu a jego lekarzem. Serwis ma z założenia charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny. Przed zastosowaniem się do porad z zakresu wiedzy specjalistycznej, w szczególności medycznych, zawartych w serwisie należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem. Właściciel serwisu nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w serwisie.