Obiad
Tydzień 2
Dzień 6
Bigos.
Wartość odżywcza i energetyczna
(6 dzień)
(6 dzień)
-
Wartość energetyczna: 1591 kcal
-
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 21 g
-
Białko: 90 g
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 14 g
-
Węglowodany: 190 g
-
Cholesterol: 113 mg
-
Tłuszcz całkowity: 51 g
-
Błonnik: 42 g
-
Nasycone kwasy tłuszczowe: 12 g
Bigos
Składniki:
- 200 g białej kapusty
- 120 g chudego mięsa wołowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 10 g suszonych grzybów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki czerwonego wina
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić, suszone grzyby namoczyć. Na oliwie zarumienić cebulę, dodać mięso, suszone grzyby i dusić, aż mięso się zarumieni. Podlać wszystko winem i dusić do momentu, kiedy nadmiar wina wyparuje. Kapustę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Następnie dodać przyrządzone wcześniej mięso, liść laurowy i ziele angielskie, dusić wszystko, aż będzie miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i wymieszać. Podawać z pieczywem (50 g).
Dodatkowo:
- 60 g pieczywa razowego